GICCSKONTRA LENNE....
"Parasztos libamájat" zabáló
parasztról,
-bár a hazai gasztro-történelmet ismerem,
ritkán (soha!) nem hallottam.
Nagyanyám, a városivá
vedlett kulák,
ugyan sütött évente egyet,
ha télen látogattuk, zsírban,
de nem lecsós körettel adta,
hanem kenyérrel.
Míg ettük, mosolygott a szentem!
A parasztkenyér, házi sütésű
sem volt puliszkaliszttel kevert,
olyant, Tenkes Eke Mátéja
sem evett,
hisz, mikor tevékenykedett,
még kis sem találták őt
filmrendezők.
Volt a búza, meg a rozs,
színében változó, függően attól,
a molnár hogy dolgozott.
De jókat ettem!
S hogy bármi ételt, augusztuson,
István napon,
paraszt, vagy úr, magyar,
Szent István napi sörrel öblögessen?
Ez az, ami gasztro-giccsben
a non plus ultra!
Így hát, elő a buksza, s te menj,
ha azt majd az
értékén apasztó-lefogyasztó
ízvarázsban reménykedel.
Én maradok.
Menüd helyett eszem majd itthon,
kéz-közön hozzám került,
de saját erdeimben lőtt,
nyílt tűzön megsütött
őzgerincet, s utána
szarvaspörköltet tunkolok
ingyért.
Az ételt felvidéki, vagy erdélyi
fenyővizekkel öblögetem.
Ha esetleg, talán,
valami csoda folytán,
rossz, félrenéző
pillanatodban látnál:
Elfolyt folyóparton ülök
a keresztnél.
Virágot vittem most oda.
Vállamon megszokottan
a tarisznya,
benne pogácsa.
Folyóval elfolyt párjaim sütötték,
és kemény mind.
Kiszáradt, mint a meder.
Törni alig tudom.
Csócsálom felgyülemlett nyállal,
mert nagy úr az éhség,
testben-lélekben,
Szent Istvánkor.
Augusztuson.
-loo-
2021.08.21.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése