2023. december 17., vasárnap

 

A CSÜLKÖS TEA RECEPTJE


Szalonnás fagylatról már hallottatok. Most közreadnám saját, új receptemet ellenszolgáltatás nélkül!


Vegyél egy rozsdamentes, fém teafőzőt kicsivel több, mint feléig kitöltő száraz tealevelet-levél zúzalékot. Jó, ha a választott tea indiai, lehetőség szerint minimum tizenhat éven át, sötét helyen, légmentesen zárt, szárad edényben tartott, de esetleg más, hasonló is megteszi. Még jobb, ha a tealevél beszerzési helyéhez személyes emlékek is kötnek, attól a főzet íze, zamata kedvesebb lesz szívnek, ízlelőbimbóknak.


Végy egy bonyhádi gyártású, öt literes, kívül piros, belül szürke-fehér zománcos fazekat és töltsd meg félig keresztúri csapvízzel.

A vizet forrald fel, s a forrásban lévő vízbe dobd bele a megtöltött fém teafőző labdát. Ezután a gázt zárd el, hagyd a leveleket ázni húsz percig és kész a mű!


Figyelem!

A főzet csak akkor kapja meg csodálatos, magyaros zamatát, ha a fazékban korábban füstölt csülköt főztél, két maroknyi fokhagymával minimum négy órán keresztül, és a mosogatás csülökfőzés után kissé felületes volt......

A kész tea megtartja zamatát akkor is, ha a magyar teaivási szokások szerint (ez sok teaivó népeknél halálos bűn lenne) cukorral, friss citromlével ízesíted!


Balog Gábor

-csataloo-

2022.05.16.5:14


P.S.: Előkészületben a teában főzött füstölt csülök receptem is, feliratkozás az oldalamon!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése